Balvu Novada muzejs

Pēterim Džiguram - 80

Kategorija: Aktualitātes
Ceturtdiena, 11 Aprīlis 2024

Pēteris DžigursPirms 80 gadiem 11. aprīlī, Balvos dzimis grafiķis Pēteris Džigurs. Viņš visu dzīvi nes savu pilsētu sirdī, tāpat kā nes sirdī savu mīļo Latviju. Šis dziļais saistījums izpaužas gan viņa darbos, gan viņa pārdomās un dzejā. Pēteris Džigurs piedalījies izstādēs kopš 1974. gada un viņa darbi ir eksponēti gan Latvijas, gan ārzemju izstādēs.
Viņš ir Latvijas Mākslinieku savienības biedrs kopš 1983. gada. Pētera Džigura darbi ir publicēti viņa izdotajās grāmatās “Grafika” (2001), “Māksla ir dievišķīgs noslēpums” (2002), “Kal mākslas daili dziesmā savā”(2018).
Par viņa radošo mantojumu liecina arī apbalvojumi. Pēteris Džigurs ir apbalvots ar IV šķiras Atzinības krustu (2008) un Balvu novada Domes Atzinības rakstu (2010). Viņš ir dāsni dalījies ar savu mākslas darbu, un Balvu Novada muzeja krājumā ir vairāk nekā simts mākslinieka grafikas darbu.

Autors reiz teicis: „Mana māksla ir saprotama tāpat kā uzgleznota ainava, kurā redzams koks, kalns, ceļš, upe, saule, mākoņi… Tikai skatoties manās kompozīcijās, mazliet jāpiedomā, kāpēc tas ir attēlots tā un ne savādāk. Tas, ko es radīšanas brīdī izjutu, ko tajā mirklī domāju, – tas arī tika uzzīmēts un uzgleznots.” *

Tieši no 11.aprīļa aicinām mākslas cienītājus apmeklēt izstādi Balvu Novada muzejā "Grafika. Pēterim 'Džiguram - 80", kurā varēsiet aplūkot pavisam nesen radītas Jubilāra izjūtas un domas.

Izstāde "Grafika. Pēterim Džiguram - 80"

Pasaules Mākslas diena tiek svinēta 15.aprīlī, atzīmējot izcilā Renesanses laikmeta pārstāvja Leonardo da Vinči dzimšanas dienu, tādēļ ir īpašs prieks, ka šo dienu varēsim sagaidīt ar jaunu mākslas darbu izstādi. 

https://www.easyget.lv/kultura/read/7392/