Balvu Novada muzejs

Skolotājam, Tautas daiļamata meistaram Grigorijam Kudrjavcevam - 95

Kategorija: Aktualitātes
Trešdiena, 01 Februāris 2023

Grigorijs un Anna KudrjavceviŠodien – 1.februārī savu 95.dzimšanas dienu svinētu Tautas daiļamata meistars Grigorijs Kudrjavcevs (1928.-2013.) Dzimis 1928.gada 1.februārī Viļānos, galdnieka ģimenē. Mācījies Viļānu pamatskolā un Rēzeknes pedagoģiskajā skolā. Pēc skolas beigšanas 1951.gadā nosūtīts uz Balvu rajona Aizpurves septiņgadīgo skolu par darbmācības un fizkultūras skolotāju. No 1965.gada līdz 1980.gadam strādājis Balvu vidusskolā. Izveidojis vairākas kokapstrādes darbnīcas skolā, arī toreizējā pionieru namā.
Skolotāja vadībā skolēni ar saviem darbiem piedalījušies izstādēs Balvu rajonā, kā arī republikas skolēnu darbu skatēs, saņēmis daudzus apbalvojumus un Goda rakstus. 1968.gadā G.Kudrjavcevam piešķirts Tautas daiļamata meistara nosaukums (Apliecības Nr.28).

Šajā laikā sākusies aizraušanās ar dzintara apstrādi, kurā iesaistījis arī dzīvesbiedri Annu (1928.-2013). Viņu darbi tikuši izstādīti Rīgā, vairākas reizes pabijuši Tautas sasniegumu izstādē Maskavā, ceļojuši uz Franciju, Japānu.
Kopā Grigorijs un Anna gājuši pa dzīves ceļu un kopā devušies arī mūžībā 2013.gada 7.februārī...

Fragments no M.Šperbergas raksta "Tvert gaismas mirkļus īsos" ("Vaduguns", 1993.g. 9.janvāris):
“Anna: - Kad abiem bija 55 gadi, nopirkām samērā lētu ceļazīmi pārgājienam pa kalniem. Grupā bijām visvecākie. Gājām tūlīt aiz pavadoņa – 28 gadus jauna puiša. Nepārtrauktā kāpšana nogurdināja. Ik pa brīdim likās – vairāk nevaru. Taču aiz muguras gāja pavisam jauni ļaudis, un domāju – jāiet tālāk, citādi pārmetīs – re, kādi veči!, mūs tagad kavē. Vēlāk, jau galapunktā, mūsu grupas vadītājs jautāja, kā jutāmies, vai tiešām negribējās apstāties. Mēs teicām, ka kauns no jaunajiem, bet jaunieši savukārt atzina – ļoti gribējās pa ceļam atpūsties, domājām, ka ne soli vairs nespēsim paspert, bet skatāmies – tie vecākie pa priekšu iet, kā mēs stāsimies, kauns bija. Toreiz gids novēlēja, kaut viņš mūs vēlreiz spētu pārvest pāri kalniem, kad pašam būšot 55 gadi. Tas bija brīnišķīgs pārgājiens.

Lielajā mūžībā cilvēka dzīve ir viens zibsnis. Kaut Jaunā gadā katra ģimene spētu saskatīt, satvert un novērtēt arī tos īsos gaismas mirkļus, kas pieder mums un mūsu tuvajiem cilvēkiem.”

Pievienojamies Mārītes Šperbergas vēlējumam un aicinām izstādē “Dedz gaismu sevī!” aplūkot arī Grigorija un Annas Kudrjavcevu darinātās dzintara rotas.

Izstādes atklāšana 7.februārī plkst.17:00 Balvu Novada muzejā.
Balvu Novada muzeja vadītāja Iveta Supe

Uzklikšķiniet uz attēla, ja vēlaties izlasīt visu tekstā pieminēto Mārītes Šperbergas rakstu "Vadugunī".

Vaduguns raksta sākums