Balvu Novada muzejs

Tālivaldim Kalnājam - 100

Kategorija: Aktualitātes
Trešdiena, 23 Februāris 2022

Foto: Naktineica.lv

1922.gada 23.februārī Ludzas apriņķa Kacēnu pagastā Kačanovas Kurecku sādžā dzimis literāts Tālivaldis Kalnājs (īstajā vārdā Tālivaldis Jānis Kalniņš).

T.Kalnāja vecāki pārcēlās uz Balviem, kad zēnam bija nepilni 2 gadi. Skolas gaitas viņš sāka Balvu pilsētas 6-klasīgajā pamatskolā, vēlāk mācījās Balvu ģimnāzijā. Skolas laikā Tālivaldis Kalnājs izrādīja lielu interesi par literatūru, mēģināja rakstīt arī pats.Pirmie dzejoļi radās 1936. gada.

Pēc Otrā pasaules kara T.Kalnājs beidza Rīgas Neklātienes vidusskolu, studēja LVU Filoloģijas fakultātes neklātienes nodaļā.

Patstāvīgas darba gaitas sāka agri, strādāja dažādus darbus, par krāsotāju, namdari, akmeņskaldītāju, Latvijas PSR Valsts operas un baleta teātrī par dekoratora palīgu, Latvijas PSR Zinātņu akadēmijā  Meliorācijas institūtā par laborantu.

“...Taču ģimnāzijas laikā nākamais dzejnieks saprot, ka literatūrā nav ejami viegli ceļi, ka rakstnieka darbs ir grūts. Pa īstam savu literāro darbību T. Kalnājs uzsāk pirmajos pēckara gados...”, tā Arvīds Šnepersrakstīja laikrakstā “Balvu Taisnība”/, Nr.26 (03.03.1962)/

Pirmā publikācija - dzejolis "Jaunā gadā" laikrakstā "Padomju Jaunatne" (1949). Nozīmīgākie sasniegumi ir humoristiskajā un satīristiskajā dzejā. Sarakstījis pirmo satīrisko dzejoļu krājumu pēckara Latvijā  "Varde un ekskavators" (1955). Periodikā Kalnājs publicējis arī liriskus dzejoļus.

“... Karadienests Baltijas flotē. Vēlāk krāsotāja darbs, namdara gaitas, akmeņskaldītāja dobjās stundas... Un vakaros studijas neklātienē. Daudz gribas spēka vajadzēja Balvu puses puisim...” /Karogs, Nr.3 (01.03.1972)/

Tālivaldis Kalnājs miris 1955.gada 26.novembrī, apbedīts Meža kapos.

Informatīvo lapu sagatavoja Ruta Akmentiņa