Balvu Novada muzejs

4.maijs pirms 30 gadiem. Rīga - Balvi.

Kategorija: Aktualitātes
Ceturtdiena, 30 Aprīlis 2020

Šogad svinam 30 – tāda jauneklīga un skaista jubileja mūsu valsts atjaunotajai Neatkarībai. Gan toreiz – 1990.gadā, gan tagad gaisā virmo satraukums – lai gan pavisam atšķirīgs. Toreiz izšķīrās Latvijas liktenis. Latvijas PSR Augstākā padome balsoja “Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu” . Kā raksta LTV ziņu dienesta korespondente Judīte Čunka: “Debates ilga visu dienu, atmosfēra zālē bija tik nokaitēta, ka sēdes vadītājam, Anatolijam Gorbunovam, ik pēc brīža vajadzēja apsaukt vai mierināt kādu runāt gribētāju. Balsojums par Latvijas neatkarības deklarāciju sākas tikai vēlā pēcpusdienā.” Lai dokuments iegūtu juridisku spēku, vajadzēja vismaz 134 balsis. Tautas frontes pārstāvjiem bija tikai 132. Atlika cerēt uz neatkarīgo deputātu atbalstu. 57 deputāti, neatkarības idejas pretinieki, balsojumā nepiedalījās. Vienu no Latvijas vēsturē svarīgākajiem dokumentiem pieņēma ar 138 balsīm. Pēc balsojuma virmoja emocijas - arī ārā, zem parlamenta ēkas logiem, kur tūkstošiem cilvēku, elpu aizturējuši, gaidīja un skaitīja līdzi.

Gaidīja un skaitīja līdzi visa Latvija. Arī balvenieši. Arī Balvu Tautas teātra aktieri, kuri tieši šajā vēsturiskajā dienā Balvu dzimtsarakstu nodaļas telpās spēlēja Jura Zvirgzdiņa un Gata Gudeta latvju traģihroniku “Jubilejas gads”. Trīs aktieru sastāvi izdzīvoja Latvijas vēsturi un cilvēku likteņus 50 gadu garumā – no 1939. līdz 1988.gadam. Un vienlaikus dzīvoja līdzi notikumiem Rīgā. “Grūti aprakstīt to mirkli, kad istabā iedegas gaisma, kad ir 1988.gads un skatītāji tiek aicināti atvadīties no šīs telpas. Bet uz ielas ir 1990.gads”. ( M.Šperberga, “Vaduguns”, Nr.58/17.05.1990)  

Šī Balvu teātrim ir īpaša izrāde – daudz spēlēta tepat Balvos, rādīta Klīvlendas latviešiem no Amerikas, un pēc Imanta Ziedoņa atzinīgā novērtējuma izrādīta arī Jūrmalā – Latvijas Kultūras fonda ēkā (bijušajā Kirhenšteina vasarnīcā).

Tieši 1990.gada 4.maijā notika teātra izrādes videoieraksts, kurš glabājas Balvu Novada muzejā. Papildus informācija par Balvu Tautas teātri pieejama arī Balvu reģiona kultūrvēstures datu bāzē (http://www.balvurcb.lv/kb/) un Balvu centrālās bibliotēkas mājas lapā.

Foto no muzeja krājuma (1,2,3): no Balvu rajona Latvijas PSR Augstākajā Padomē ievēlētie deputāti Andris Līgotnis, Juris Cibulis, Kazimirs Šļakota, kuri 1990.gada 4.maijā balsoja par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas Deklarāciju.

Foto no muzeja krājuma: Pēc izrādes

1.rindā no  kreisās  -    Leonards Silovs, Daina Parisa, Arvīds Šnepers;

2.rinda no kreisās – Andris Baranovskis, aktrise un kostīmu maksliniece Raimonda Kravale, Andris Tjunītis, režisore Vaira Resne, koncertmeistare Egita Salmane, Andris Ločmelis, Iveta Supe, Aivis Ambarovs

3.rinā – aizmugurē – gaismotājs un skaņu operators Jānis Pastars

GAIŠAS SIRDIS, DOMAS UN GAIŠU CEĻU MUMS - LATVIJĀ!

Balvu Novada muzeja vadītāja

Iveta Supe