Balvu Novada muzejs

Edvīns Andersons un viņa laikabiedri atkal nāk pie skatītāja!

Kategorija: Aktualitātes
Otrdiena, 10 Septembris 2019

Visā Eiropā no 12. līdz 15.septembrim norisinās Eiropas Kultūras mantojuma dienas. Šogad tēma Latvijā – “Restaurācija”.

Kultūras mantojuma aizsardzības darbs nav iedomājams bez profesionālas restaurācijas. Restaurācijas procesā speciālisti sabiedrībai atdod no pamestības un iznīcības izglābtas kultūras vērtības, kurās ieguldīta profesijas mīlestība, uzticība vērtību saglabāšanai, neizsīkstoša enerģija, rūpīgs un pacietīgs darbs, vēlēšanās pēc iespējas vairāk atklāt par objektu un nesteidzoties, atbildīgi un prasmīgi no jauna izcelt šīs vērtības apbrīnošanai.

Iekļaujoties Eiropas kultūras mantojuma dienu norisē, Balvu Novada muzejā no 12.septembra skatāma izstāde no muzeja krājuma “Edvīns Andersons un viņa laikabiedri”.

Edvīns Andersons(1929 - 1996) -  mākslinieks. 1956.gadā absolvējis LVMA Grafikas nodaļu ar litogrāfiju ciklu - „Kolhoznieku nama celtniecība". Kopš 1958.gada - Mākslinieku Savienības biedrs. Pārsvarā darbojies stājgrafikā, grāmatu grafikā, akvarelī, kā arī publicistikā.

Šogad mākslinieks būtu svinējis savu 90.dzimšanas dienu. Lai arī nācis no Ilzenes pagasta, mākslinieks vēlējās, lai šie viņa un viņa draugu darbi nonāktu toreiz vēl nesen izveidotajā Balvu muzejā. Valentīna Slavinska izpildīja viņa vēlēšanos un 1997.gada 31.decembrī uzdāvināja kolekciju muzejam. Darbi nebija ierāmēti, daži – apputējuši un mitruma skarti. Lai tos varētu rādīt publikai, bija nepieciešams restaurators. Un tā – sadarbojoties ar Rīgas Vēstures un kuģniecības muzeja restauratori Ramonu Tālbergu, ar VKKF atbalstu – kolekcija tika restaurēta, ierāmēta un 2005.gada februārī varēja doties pie skatītāja. Vēlāk izstāde ceļojusi uz Alūksnes muzeju, Ilzeni, Trapenes pagasta novadpetniecības māju. Izstadē aplūkojamas arī P.Upīša, K.Cīruļa, J.Kīna, K.Kroļļa, A.Ņikitina, A.Junkera, Z.Tālbergas un A.Stankeviča grafikas. Izstāde Balvu Novada muzeja būs skatama līdz 31.oktobrim.

Balvu Novada muzeja vadītāja Iveta Supe