Balvu Novada muzejs aicina uz mākslinieka Andra Kaļiņina izstādes "Klusā daba nav daba, bet ir." atklāšanu 10.septembrī plkst. 16:00

Kategorija: Aktualitātes
Trešdiena, 07 Septembris 2022

Ielugums_600

Vārdam “daba” skaidrojošajā vārdnīcā piemīt divas nozīmes - pirmkārt, tas apzīmē visa apkārt eksistējošā ārējo veidolu ainaviskā izpratnē, otrkārt par “dabu” tiek sauktas arī kādas parādības galvenās īpašības, kas varētu izteikt to būtību.

Reflektējot par šo nozīmju mijiedarbību, Andris Kaļiņins izstādē redzamajos darbos meklē veidus, kā attēlot klasiskajā mākslas žanrā pieņemtos sižetus, neattēlojot to ārējo formu. Tā vietā attēlojums tiek aizstāts ar triepieniena rakstura, darba izmēra un konteksta saspēli.

Izstādes nosaukums norāda uz sava veida paradoksu, mēģinot definēt hrestomātisko mākslas žanru, tāpat kā izstādes darbi uzrāda sadzīves paradoksus. Veidojot darbus Kaļiņins citē vairākus labi zināmus māksliniekus - Bruno Vasiļevski, Renē Magritu un Džozefu Košutu - kuru daiļradē objektīvā pasaule attēlota darbiem saturot vairāk nekā to spēj fotogrāfiskās realitātes attēlojums.