Drīzumā noskaidrosim, vai “Klusā daba nav daba, bet ir”

Kategorija: Aktualitātes
Ceturtdiena, 25 Augusts 2022
muzeja logo 130   No 10.septembra līdz 28. oktobrim Balvu Novada muzejā būs skatāma mākslinieka Andra Kaļiņina izstāde “Klusā daba nav daba, bet ir”. Izstādi veidos gleznas, kas iedvesmotas no klusās dabas žanra klasikas, bet runā par to ar konceptuālu pieeju. logo.krasa mazs 

 Klusa daba Andris Kaliņins

Andris Kaļiņins, "Ūdens", [papīrs, ūdens, 38x46] 2022

Vārdam “daba” skaidrojošajā vārdnīcā piemīt divas nozīmes - pirmkārt, tas apzīmē visa apkārt eksistējošā ārējo veidolu ainaviskā izpratnē, otrkārt par “dabu” tiek sauktas arī kādas parādības galvenās īpašības, kas varētu izteikt to būtību.
Reflektējot par šo nozīmju mijiedarbību, Andris Kaļiņins izstādē redzamajos darbos meklē veidus, kā attēlot klasiskajā mākslas žanrā pieņemtos sižetus, neattēlojot to ārējo formu. Tā vietā attēlojums tiek aizstāts ar triepiena rakstura, darba izmēra un konteksta saspēli.
Izstādes nosaukums norāda uz sava veida paradoksu, mēģinot definēt hrestomātisko mākslas žanru, tāpat kā izstādes darbi uzrāda sadzīves paradoksus. Veidojot darbus Kaļiņins citē vairākus labi zināmus māksliniekus - Bruno Vasiļevski, Renē Magritu un Džozefu Košutu - kuru daiļradē objektīvā pasaule attēlota darbiem saturot vairāk nekā to spēj fotogrāfiskās realitātes attēlojums.

Ideja veidot izstādi Balvu Novada muzejā radās sarunā ar muzeja direktori un vēloties atgriezties pie savām saknēm - gan mākslinieks Andris Kaļiņins, gan izstādes kuratore Kristīne Ercika abi dzimuši Balvos. Tāpat abiem šķiet svarīga laikmetīgās mākslas pieejamība un decentralizācija, kā arī iespēja strādāt ārpus lielo mākslas centru robežām tajā pašā laikā iepazīstinot reģiona iedzīvotājus ar laikmetīgās mākslas norisēm.
Izstādi papildinās arī izglītības programma, kas ietvers ekskursijas skolēniem, darba lapas izstādes apmeklējumam bērniem un pusaudžiem, kā arī īpašu tikšanos ar senioriem un sarunas izstādē ar mākslinieku. Izstāde kopā ar izglītojošu programmu nākamgad būs skatāma arī Preiļos, Ludzā un Rēzeknē.

Andris Kaļiņins (1994) studējis Latvijas Kultūras koledžā un Latvijas Mākslas akadēmijā scenogrāfijas nodaļā (prof. A. Freibergs, M. Pormale, V. Jansons), savas zināšanas papildinājis Vīnes Mākslas akadēmijā pie prof. Annas Fībrokas (Anna Viebrock). Kā scenogrāfs un kostīmu mākslinieks veidojis izrādes Valmieras teātrī, Latvijas Nacionālajā teātrī un Dailes teātrī, kā arī neatkarīgo teātru projektos. Kā patstāvīgs mākslinieks piedalījies vairākās grupu izstādēs (tostarp izstāžu zālē "Arsenāls", Kalnciema kvartāla galerijā, Cēsu alus brūzī, Rīgas R. Vāgnera namā). Šovasar atklāta pirmā mākslinieka personālizstāde "Andra Kaļiņina eļļas glezniecība" Jūrmalas muzejā.

Kristīne Ercika (1994) studējusi Latvijas Kultūras koledžā un Latvijas Mākslas akadēmijā Mākslas vēstures nodaļā. Strādājusi Kim? Laikmetīgās mākslas centrā, Rīgas Starptautiskajā laikmetīgās mākslas biennālē, Eiropas Kultūras centra organizētājā Venēcijas arhitektūras biennālē (Venēcija) un šobrīd Latvijas laikmetīgās mākslas centrā.

Izstādes atklāšana notiks 10.septembrī plkst.16:00

Izstādes norises vieta: Balvu novada Muzejs, Brīvības iela 46, Balvi
Mākslinieks: Andris Kaļiņins
Kuratore un izglītības programmas veidotāja: Kristīne Ercika
Atbalsta: Valsts Kultūrkapitāla fonds un Balvu Novada muzejs