In Memoriam

Kategorija: Aktualitātes
Piektdiena, 27 Novembris 2020

"Katram cilvēkam pēc sevis kaut kas jāatstāj. Dēlu vai grāmatu, gleznu vai māju, ko esi būvējis pats, dārzu, ko stādījis pats savām rokam. Kaut ko, kam pieskārušies tavi pirksti, kur pēc tavas nāves atradīs patvērumu tava dvēsele. Cilvēki skatīsies uz koku, ko tu stādīji, vai mazu ziediņu un tajā mirklī tu turpināsi dzīvot. Nav tik svarīgi, ko tu dari. Svarīgi, kā tu to dari. Ir svarīgi, lai viss, kam tu pieskaries, mainītos, kļūtu labāks, lai tur paliktu daļa no tevis, no tavas dvēseles. Šeit ir tā starpība starp cilvēku, kas pļauj dārzā zālīti, un dārznieku. Pirmais neko nemaina - zālīte izaugs tāda pati kā bija, bet dārznieka darbs dzīvos vairākas paaudzes.

Rejs Bredberijs "4510 pēc Fārengeita"

2020.gada 26.novembrī mūžībā devies- Nikolajs Gorkins.

Pedagogs, mākslinieks, kino un foto mākslinieks. SKOLOTĀJS.

Dzimis 1936.gada 13.maijā Daugavpils rajonā zemnieku ģimenē. MācījiesRīgas lietišķās mākslas vidusskolā, Ļeņingradas meža tehniskajā akadēmijā, 1988.gadā beidzis starprepublikāniskos kursus Taškentā kā tautas kinostudijas vadītājs - režisors.

Strādājis kā kokgriezējs, koka virpotājs, galdnieks, inženieris, tautas kontroles komitejas priekšsēdētājs, pedagogs.

N.Gorkins bijis Latvijas kinoamatieru biedrības valdes loceklis, desmit gadus vadījis Gulbenes Lauktehnikas kinostudiju (1980.-1990.gadi).

Dzīvojot Gulbenē, izveidotas filmas par Gulbenes novada māksliniekiem - Gido un Imantu Kokariem, Ilonu un Jāni Brektēm, arī vairākas multiplikācijas un spēļfilmas. Divdesmit gadu gara radoša darba laikā skatēs parādītas ap 60 multiplikācijas un dokumentālās filmas. Piedalījies kinoamatieru filmu skatēs Latvijā, Polijā, Igaunijā, Sankt-Pēterburgā.

Dokumentālā filma "Mantojums" par mākslinieci Ilonu Brekti 1988.gada kinoamatieru filmu skatē Rīgā saņēmusi bronzas medaļu.

Veidojot filmu par mākslinieka Jāņa Brektes daiļradi "Skaisto saprast un atkārtot", arī pats sācis nodarboties ar gleznošanu akvareļu, vēlāk pasteļu tehnikā, piedalīties izstādēs.

No 1994.gada līdz 2009.gada vasarai strādājis Balvu Amatniecības vidusskolā par vizuālās mākslas un kultūras vēstures skolotāju, vadījis gleznošanas un linogriešanas pulciņu.   "Gada skolotājs 2002".

2006.gadā par ieguldījumu jaunās paaudzes estētiskajā izglītošanā, skolēnu veiksmīgu sagatavošanu dzīvei - apbalvots ar Balvu pilsētas Domes Atzinības rakstu.

Kopā ar D.Blūmu sarakstījis grāmatas: "Latvijas kultūras vēsture" un "Pasaules kultūras vēsture", ko 2002. un 2003.gadā izdevusi izdevniecība "Pētergailis".

N.Gorkina studijas audzēkņi guvuši panākumus gan vietēja mēroga, gan starptautiskās bērnu un jauniešu skatēs.

N.Gorkina fotogrāfijas papildina vairākas dzejas grāmatas, vairākas viņa gleznas iekļautas Balvu Novada muzeja krājumā.

Nikolajs Gorkins turpina dzīvot savos skolniekos.

" Ir pazīstams sakāmais, ka talantam ir jābūt ne mazāk par vienu procentu no prasmes. Pārējie 99 ir neatlaidīgs darbs. Lai tā būtu, bērnus jāmāca strādāt. Ģeniāls cilvēks ir tas, kurš spēj atdot visu sevi, lai sasniegtu galveno mērķi savā dzīvē. Ar šo domu es mācīju savus bērnus, - jebkuru darbu jādara ar pilnu atdevi." N.Gorkins.